AA
muhabirinin aldığı bilgiye göre, tamamlandığında 150 milyon yolcu
kapasitesiyle dünya liderliği koltuğuna oturacak üçüncü havalimanının
yer teslimi için hazırlık çalışmaları öngörüldüğü gibi ilerliyor. Açık
artırmada 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi,
LimakKolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubunun verdiği projenin
inşa edileceği 76 milyon metrekarelik alanın önemli kısmı orman
arazisinden oluşurken, bir kısmında madenler, bir kısmında ise şahıslara
ait araziler bulunuyor.
Sözleşmesi 19 Kasım 2013'te Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMI) Genel Müdürlüğünde imzalanan projenin kamulaştırması geçen yıl TOKI tarafmdan başlatılırken, bazı köylülerin mahkemeye başvurması sıkıntı yarattı. Mahkeme sürecinin projeye engel oluşturmaması için projeye yönelik acele kamulaştırma kararı geçen yılın son çeyreğinde çıkarıldı ve sürecin önündeki bir engel kaldırılmış oldu.
Projenin yer tesliminin yapılabilmesi için bölgede faaliyet gösteren 19 maden şirketiyle yaşanan uzlaşmazlık da çözüme kavuşturuldu ve bu firmalara ödemeleri yapılmaya başlandı.
Öte yandan üçüncü havalimanının inşa edileceği bölgedeki orman arazisi nedeniyle ilgili Bakanlıktan alınması gereken nihai orman izni için ise çalışmalar sürüyor. Bu üç önemli çalışmanın tamamlanmasının ardından bu yıl haziran veya temmuzda üçüncü havalimanının yer tesliminin yapılması ve çalışmaların başlatılması öngörülüyor.
2018'de tamamlanacak Yap-Işlet-Devret modeliyle ihalesi gerçekleştirilen üçüncü havalimanının inşası sona erdiğinde, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.
Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasmdaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak.
İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesinin açık artırmasmda 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro artı yüzde 18'lik KDV tutarı ile (yaklaşık 26 milyar 140 milyon avro) Limak İnşaat San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz inş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu vermişti.
Ankara Gündem